Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett a magyar közösség New Yorkban a kilencven évvel ezelőtt felavatott manhattani Kossuth-szobornál, valamint a New York-i Magyar Házban.

Az esemény szervezésében közreműködtek a Magyar Ház, az  Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség, valamint a Széchenyi István Társaság munkatársai.

A manhattani Kossuth-szobornál tartott megemlékezésen a 7. sz. Erős Gusztáv és a 46. sz. Bánffy Kata cserkészcsapatok tagjai álltak díszőrséget az idén kilencven éves szobor talpazatán.

A koszorúzás alkalmával ünnepi beszédet mondott Kumin Ferenc nagykövet, Magyarország New York-i főkonzulja, aki hangsúlyozta, hogy ahhoz a magyarsághoz, amelyik képes volt kilencven éve ezt a rendkívüli, az egész Egyesült Államokban párját ritkító emlékművet felállítani, ahhoz a mai magyarság is hű és méltó maradt.

Dr. Latorcai Csaba, társadalmi és örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy Kossuth Lajos és Kossuth Zsuzsanna személye szoros köteléket jelent Magyarország és az Egyesült Államok között, ami a szabadság eszméjére épül.

Dr. Mezei László a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány vezetője beszédében a szobor állításának körülményeire emlékeztetett, amit több mint húszezres tömeg előtt avattak fel kilencven évvel ezelőtt Manhattanben.

A koszorúzást ünnepi megemlékezés k9övette a Magyar Házban, ahol Latorczai Csaba a másfélszáz jelenlévő előtt hangsúlyozta, hogy a szabadságszerető és azért küzdeni tudó magyarok elismerést vívtak ki az Egyesült Államokban épp úgy, mint a tudományban, kutatásban, művészetekben maradandót alkotó honfitársaink. Hazánkat és az Egyesült Államokat összeköti a szabadság szeretete és az ahhoz való ragaszkodás.

Az ünnepi beszédeket követően a Pilvax Players színtársulat és az Arany János Magyar Óvoda és Iskola diákja és tanárai adtak elő ünnepi műsort megidézve a 170 évvel ezelőtti eseményeket. Az előadást ünnepi koncert követte, amelyen Bartók Béla, Liszt Ferenc és Leonard Bernstein műveiből adott elő válogatást Polgár Éva és Szepesi Bence zongorán, illetve klarinéton.