Idén június 9-11 között rendezték meg az 5. Amerikai Magyar Iskolák Találkozóját, amely fő programja 10-én a New York-i Főkonzulátuson volt.

A szakmai konferencián részt vett dr. Szilágyi Péter helyettes-államtitkár is. Az iskolák képviselői Floridától Massachusettsig képviseltették magukat, több mint 60 fővel. Az elmúlt évekhez hasonlóan a megnyitón dr. Kumin Ferenc nagykövet, főkonzul köszöntötte a tanácskozás résztvevőit, majd az AMIT szervezőinek javaslata alapján, elismerő okleveleket nyújtott át, dr. Szilágyi Péter helyettes-államtitkárral közösen.

A konferencia egy időben több helyszínen, más-más témakörökben folytatódott. A szakmai előadások között az iskolák képviselői Szilágyi Pétertől a Kormány hétvégi magyar iskolákat is érintő kezdeményezéseiről kaptak tájékoztatást. A délutáni programban a Helyettes-államtitkár, a washingtoni képviseletről Gyombolai Péter. a Főkonzulátusról pedig Szakács Imre MKD kerekasztal beszélgetésen vettek részt. Az AMIT végén a részvevők megállapodtak, hogy az immár az USA-ban hivatalosan bejegyzett szervezet jövőre is megtartja összejövetelét