Az Egyesült New York-i Ortodox Gyülekezetek (United Orthodox Congregations Of New York) haszid zsidó közösségeket tömörítő szervezet a New York-i magyar főkonzulátushoz is eljuttatott közleményben reagált azokra a nyilvánosságra került kritikus véleményekre, amelyek Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét egy múlt heti beszéde miatt antiszemitizmussal vádolták.

Ahogy írják, Orbán Viktor és kormánya segíti helyreállítani és fenntartani azokat a temetőket, amelyeket a nacik megszentségtelenítettek a második világháború során. Szerintük a miniszterelnök és kormánya kiemelkedő módon elkötelezte magát és segítséget nyújtott mindehhez, valamint más, az ortodox zsidó közösségnek fontos ügyekben is hasonlóan járt el. Nagyra értékelik ezt a segítséget, és folytatni kívánják az együttműködést.

Soraikat azzal zárják, hogy más ortodox zsidó csoporttal egyetemben teljes mértékben elhatárolják magukat a magyar kormányfőt érő vádaktól.

A levelet 11, egykori magyarországi és a történelmi Magyarország területéről származó New York-i  közösségek vezető szerepet betöltő rabbijai írták alá.

A levél itt megtekinthető