Magyarország New York-i Főkonzulátusa és a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ közös szervezésében mutatta be New Yorkban a Nemzeti Örökség Intézete a Salgótarjáni utcai zsidó temetőről szóló kötetének angol nyelvű kiadását.

Az eseményen megjelent érdeklődők Radnainé dr. Fogarasi Katalin, az intézet főigazgatója és Kovács Ákos András társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató előadásában ismerhették meg Az Örökkévalóság Háza (The House of Eternity) c. kötetet és tehettek virtuális sétát Budapest egyik legfontosabb temetkezési helyszínén.

A közönséget Dr. Kumin Ferenc főkonzul üdvözölte, aki köszöntőjében kifejtette, hogy az 1874-ben megnyílt sírkert a magyarországi temetkezési helyszínek közti fontossága, az itt nyugvó neves személyek, valamint a benne található különleges szépségű síremlékek és mauzóleumok miatt is kiemelt figyelmet érdemel. Lezárása utáni pusztulása 2002-es műemlékké nyilvánítása és a 2016-ban megkezdődött rekonstrukciós munkálatok akadályozták meg, miután a felügyeleti jogkör a Nemzeti Örökség Intézetéhez került, „feladata a nemzeti emlékezet ápolása, a nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítése, műemlékileg védett temetők működtetése és ismertebbé tétele és az országosan mintegy 6000 síremléket számláló nemzeti sírkert védelme.”

A virtuális séta során a látogatók megismerhették a temető múltját, jelenét és jövőjét, valamint a Főkonzulátus Bartók termében kiállított fényképek, illetve levetített kisfilmek segítségével végig követhették a felújítás folyamatát is. A Salgótarjáni utcai zsidó temető 1874-ben nyílt meg a korabeli budapesti köztemető, a mai Fiumei úti sírkert szomszédságában. 1892-ig ez volt Pest egyetlen működő izraelita temetője, amely a századfordulóra meg is telt. Budapest ostroma után ide temették át a budapesti gettó halottainak többségét, ám az 1950-es évektől a temetőt már alig használták, az utolsó temetkezés az ezredfordulót követő években történt. 47.910 m2-es alapterületével, 12.000 sírhelyével és összesen 273 síremlékével ez Európa egyik legnagyobb zsidó temetője.

Radnainé Dr. Fogarasi Katalin előadásában elmondta, hogy a felújítási munkák során hosszas tudományos előkészítő munka nyomán állították helyre a sírokat, amelyek megfelelnek a zsidó temetkezési hagyományoknak.  A temetőben számos közismert személyiség sírja található meg, többek között Vázsonyi Vilmos, Magyarország egykori igazságügyi minisztere, Fényes Adolf festőművész, illetve Bacher Vilmos és Kaufmann Dávid rabbik sírja. A temetőben található legnagyobb mauzóleum a Hatvany – Deutsch családé, amely több mint 70 négyzetméteres.

A Nemzeti Örökség Intézete itt, ebben a temetőben állította fel a budapesti Gettóban elpusztultak emlékművét is.