A Főkonzulátus szervezésében 2018. március 16-án Kumin Ferenc főkonzul és Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára jelenlétében került felavatásra Kossuth Zsuzsanna Magyarország első főápolónője tiszteletére újonnan emelt emléktábla a manhattani First Presbyterian Church-ben.

Az egyelőre ideiglenes helyen elhelyezett emléktábla célja, hogy méltó módon jelölje meg Kossuth Zsuzsa nyughelyét és tisztelegjen Kossuth Lajos legfiatalabb húga előtt.

Az avatáson Kumin Ferenc elmondta, hogy komoly kutatómunkára volt szükség ahhoz, hogy megtalálják Kossuth Zsuzsa sírját, ebben pedig a Főkonzulátus mellett a templom vezetősége, valamint Dr Csorba László professzor is segítséget nyújtott.

Latorcai Csaba az eseményen hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya örökségként tekint Kossuth Zsuzsanna tevékenységére. Méltó, hogy tisztességes körülmények között aludja örök álmát, az új emléktábla pedig, hirdesse az önfeláldozó hazaszeretet dicsőségét.

Kossuth Zsuzsanna az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején szervezte meg a tábori kórházi rendszert, felhívva a sebesült katonák ápolásának kötelességére a civilizált világ figyelmét. A szabadságharc bukása után el kellett hagynia az országot, először Brüsszelben, majd az Egyesült Államokban New Yorkban telepedett le, ott is hunyt el 1854 júniusában.