A Főkonzulátus képviseletében Dr. Kumin Ferenc főkonzul és Dr. Szakács Imre magyar közösségért felelős diplomata emlékezett meg és helyezett el koszorút a Pittsburgh közeli Olive Branch temetőben.

A nyugat- pennsylvaniai nyughelyen temették el az 1907. december 19-én történt szerencsétlenség számos áldozatát. A Pittsburgh közeli bányában történt balesetben csaknem háromszázan vesztették életüket, közülük 131-en magyarok voltak, férfiak, fiatal fiúk.

A tragédia 110. évfordulóján Dr. Kumin Ferenc hangsúlyozta, hogy az amerikai magyarok körében kiemelt szerepet tölt be a Darr-bányában 110 éve történt szerencsétlenség emléke. „A súlyos tragédiára nehéz szívvel emlékezünk, ugyanakkor a következmények számos pozitív fejleményre is felhívják a figyelmet: hogyan fogott össze a közösség az árván és özvegyen maradt családtagok megsegítésére, miként lett ebből az összefogásból a mai napig is sikerrel működő szociális intézmény Nyugat-Pennsylvaniában, a Bethlen Otthon.” – fogalmazott a főkonzul.

A megemlékezésen a helyi magyar közösség képviselői is részt vettek, közös imát mondtak az áldozatokért és elénekelték a Himnuszt.