A New York-i Magyar Házban is bemutatkozott az a Kárpátalja Kincsei elnevezésű programsorozat, amely a kárpátaljai magyar közösséget hivatott megismertetni az amerikai közönséggel, annak kultúráján, hagyományain, építészetén és a történelmén keresztül. A programsorozat New York mellett Washingtonban és Clevelandban is látható volt.

A ’Treasures of Transcarpathia’ előadássorozat a Washingtoni Magyar Ház meghívására és szervezésében, mások mellett a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság támogatásával érkezett a tengerentúlra, ahol három városban, Washington D.C.-ben, Clevelandben és New York Cityben mutatkozott be.

A New York-i Magyar Házban 2018. május 15-én, mintegy félszáz érdeklődő előtt került sor az előadásokra. Kárpátalja magyar történelmét Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület elnöke, a terület magyar kultúráját pedig Balogh Lívia az egyesület alelnöke foglalta össze a jelenlévőknek.

Az előadások egyértelművé tették, hogy az egykoron Magyarországhoz tartozó hányattatott sorsú térségben élő magyarság megmaradását, az asszimiláció elkerülését a közösség, a rendkívül erős nemzeti identitásnak köszönheti.

Az eseményen levetítették Zsigmond Dezső a Sátán fattya című filmjét, amely a helyi magyar közösség sorsát mutatja be a II. világháború során. A vetítésen, és a programsorozat összes amerikai állomásán részt vett a film egyik főszereplője Tarpai Viktória kárpátaljai színésznő.

Az eseményen bemutatásra került a Hrivnyák Tünde divattervező által készített, s a kárpátaljai beregi szőttes népi mintára épülő ruhakollekció, valamint Perl János Kárpátaljáról szóló fotókiállítása.

A Kárpátalja Kincsei programsorozatot az MTVA stábja is elkísérte a tengerentúli állomásaira. A forgatócsoport a keleti parti magyar közösségről is készített egy magazinműsort, amelynek keretében megszólalt Dr. Kumin Ferenc főkonzul is, aki a helyi magyar diaszpóra helyzetéről és sajátosságairól nyilatkozott.

(Magyarország New York-i Főkonzulátusa)