A magyar-izraeli kapcsolatok, a zsidó közösség magyarországi reneszánsza, valamint az Európában tapasztalható növekvő antiszemitizmus szerepelt a középpontban azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet 2018. május 24-én rendezett Magyarország New York-i Főkonzulátusa Kumin Ferenc New York-i főkonzul és David Harris, az American Jewish Committee (AJC) igazgatója részvételével. A találkozón tucatnyi amerikai középiskolai diák is részt vett, akik az AJC Leaders for Tomorrow nevű programja keretében látogattak el a New York-i magyar külképviseletre.

Kumin Ferenc főkonzul a hallgatóságnak kifejtette, hogy Magyarország jelenleg a biztonság szigete Európában. A főkonzul szerint bár az antiszemitizmus jelensége sajnálatosan Magyarországon is létezik, annak mértéke és formája össze sem hasonlítható a Nyugat-Európában mostanában tapasztalható, egyre fokozódó antiszemitizmussal.

A főkonzul hangsúlyozta, hogy a lakosság számarányához képest Magyarországon él az egyik legjelentősebb zsidó közösség, Izraelben pedig meghaladja a kétszázezret azoknak az izraeli állampolgároknak a száma, akik magyar gyökerekkel rendelkeznek.

A főkonzul arra bátorította az amerikai fiatalokat, hogy érdeklődjenek Magyarország iránt, utazzanak az országba, ismerjék meg a magyar társadalmat és vegyenek részt a Magyarországon reneszánszát élő zsidó közösség életében, ezzel is tovább erősítve a magyar-amerikai, illetve a magyar-izraeli kapcsolatokat.

David Harris a beszélgetésen kiemelte annak a jelentőségét, hogy Magyarország mára egyértelműen az Izrael politikáját támogató államok közé tartozik Európában.

Mint fogalmazott az Európai Unió komplex Izraellel kapcsolatos külpolitikájában a tagállamok általában három csoportra tagozódnak, a támogatók, az ellenzők, s a két csoport között ingadozó államokra. „Magyarország határozottan kiáll Izrael mellett, mint ahogy a magyar külpolitikai azt legutóbb az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése kapcsán kialakult vitában is bizonyította, s Budapest mára ennek az európai csoportosulásnak egyik vezéralakjává vált” – fogalmazott David Harris.

A diákok a kerekasztal-beszélgetésen kifejezett érdeklődést mutattak Magyarország iránt és számos kérdést fogalmaztak meg az ország történelmével, kultúrájával és jelenlegi gazdasági, politikai helyzetével kapcsolatban.