Kumin Ferenc főkonzul a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának vendége volt 2017. 02. 28-án

Az alábbi linken megtalálható a stúdióbeszélgetés hanganyaga:

Kumin Ferenc főkonzul - Kossuth Rádió 180 perc

Már áll New Yorkban az 1956-os magyarországi forradalom emlékműve, és a március 15-i ünnepség keretében, március 12-én lesz az avatása – mondta Kumin Ferenc New York-i magyar főkonzul a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A főkonzul elmondása szerint az amerikai nagyvárosban 1928-ban emelt, egész alakos Kossuth-szobor mellé állították az absztrakt alkotást, amelyen egy gránitkorongon acélcsillagok mutatják az 1956. október 23-ai, budapesti csillagállást, “az időt kőbe, acélba merevítve”.

Mindkét emlékmű Manhattanben található, amely egy nagyon szép, reprezentatív pontja a városnak – jelezte. Hozzátette: ez egy méltó ’56-os emlékmű, “borzasztóan büszkék vagyunk erre a szoborra”.

Kumin Ferenc kitért arra is, hogy az érintett brooklyni temető munkatársaival együtt sikerült megtisztítaniuk a Kossuth Emília sírján álló, mostanra elfeketedett obeliszket. Így már a kő eredeti színe érvényesül, a szöveg is olvasható, és ez jó felkészülés a közelgő március 15-ére – mondta.

A Virtuózok is New Yorkba tartanak

Nem csak az új emlékmű és az újabb Oscar-díjas magyar film miatt beszélhetnek manapság a magyarokról, hisz szerdán a Carnegie Hallban lépnek fel a Virtuózok zenészei is. A jegyek már nagyon régen elfogytak a koncertre, ezért a New York-i magyar főkonzulátus báltermében is lesz egy külön előadás.

– Ez a típusú új és izgalmas tehetségkutató nagyon erősen felkeltette az amerikaiak figyelmét. Az ehhez hasonló könnyebb versenyek általában Amerikából érkeznek Magyarországra, most azonban úgy tűnik, hogy ez megfordul, és mi tudunk valami újat mutatni az amerikaiaknak – vélte Kumin Ferenc.

A főkonzul beszélt az amerikai-magyar politikai kapcsolatokról is. Mint mondta, az új elnök személye óriási változást hozott a két ország közötti viszonyban. Magyarország ezért hatalmas várakozásokkal tekint az Egyesült Államokban megindult politikai változásokra.

– Annak ellenére, hogy az új adminisztráció még nem tudott egyenként, komolyabban a partnerei felé fordulni, az eddigi kapcsolatfelvételek „nagyon sok optimizmusra” adnak okot számunkra – fogalmazott.

(forrás: MTI)