A New York-i Magyar Ház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából szabadságharcosok és emigránsok történeteiből, 56-os vonatkozású személyes tárgyaiból és portréképeiből rendez kiállítást.

Kitelepítettek, háborús árvák, osztályidegenek, szabadságért küzdő diákok... megannyi tragikus kezdetű életút. 1956-ban végül tömegek döntöttek úgy, hogy elhagyják Magyarországot.


Az 1956-os forradalom és szabadságharc nemcsak Magyarország, hanem az amerikai magyar emigráció történetében is fontos fordulópont. A Magyarországot elhagyó kétszázezer emberből hatvanezer Észak-Amerikában talált új hazára. Magyarország nemzetközi megbecsültségének pedig azóta is 1956 az egyik alappillére.

„A magyar forradalom idején a nyugati közvélemény tehetetlen megdöbbenéssel tapasztalta, hogy egy vasfüggöny mögötti országban az emberek fellázadtak a szovjet világbirodalom sokszoros túlereje ellen, és életüket, családjukat és... egzisztenciájukat veszélyeztetve heroikus, tragikus, a politikai logika szerint irracionális küzdelmet folytatnak a szabadságért. Olyan eszméért, amely a nyugati világ értékei között a legelvontabb, s ugyanakkor a legfontosabb is” – írja Békés Csaba történész.

A magyar menekülteket tárt karokkal fogadta a nyugati világ. Az ’56-os magyar menekültek gyorsan és sikeresen integrálódtak az amerikai társadalomba, emellett pedig aktív szerepet vállaltak és vállalnak ma is az amerikai magyar közösségi élet intézményesítésében, fenntartásában.

A New York-i Magyar Ház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából szabadságharcosok és emigránsok történeteiből, 56-os vonatkozású személyes tárgyaiból és portréképeiből rendez kiállítást. Ezzel szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az amerikai magyar közösség mélyebben megismerje az emigrációban élő magyarság történetét.

A kiállítást megnyitja:
Dr. Kumin Ferenc nagykövet, New York-i főkonzul;
Papp László, az Amerikai Magyar Emlékmű Bizottság elnöke;
és Dr. Somogyi Balázs, a Connecticuti Magyar Kulturális Egyesület elnöke.

A kiállítás összeállítói: Nagy Ildikó, a New York-i Magyar Ház igazgatója; Bánhalmi Norbert fotográfus; és Szilvay Gergely újságíró.

A kiállitást támogatja a Hungary Initiatives Foundation.
A rendezvény médiapartnere a Mandiner.