A magyarok mindennél jobban büszkébbek lehetnek arra, hogy szabadok - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Főkonzulátuson rendezett március 15-ei megemlékezés alkalmából.

A tárcavezető Magyarország Főkonzulátusa által rendezett március 15-i ünnepségen a helyi magyar közösség képviselői előtt elmondott beszédében hangsúlyozta: nálunk erősebbek sokszor próbálták meg elvenni a szabadságunkat, mindig meg kellett harcolni érte, de megtörni minket és a szabadságunkat végleg elvenni sosem tudták.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar nemzet "határokon átívelő, lélekben egységes nemzet", a magyar állampolgárság jár minden magyarnak, bárhol is él a világon, és senkit nem érhet az állampolgársága miatt hátrányos megkülönböztetés.

2018 sorsdöntő Magyarország szempontjából, mert arról születik döntés, hogy olyan kormánya lesz az országnak, amely megvívja a magyarság megvédése szempontjából fontos harcokat vagy feladja azokat - jelentette ki.

Kifejtette: a mostani megemlékezésen a múlt felidézése lehetőség, hogy megmutassuk az egész világnak, "egyáltalán nem változtunk, a szabadság népe vagyunk most is", szabadságszerető nemzet. Magyarország ma is a szabadság országa - hangsúlyozta.

Mint mondta, a bátorság és a kitartás az egész nemzet tulajdonsága. Továbbá a magyar dolgos és szorgalmas nemzet, amely a világ bármely pontján megállja a helyét - tette hozzá.

Úgy látja, ma a szabadságért újra meg kell harcolni, és közben azért is kötelességet kell vállalni, hogy az 1848-49-es hősökre nem hozunk szégyent. Ma is az a feladat, hogy ne engedjünk semmilyen külső nyomásnak - közölte.

A tárcavezető kitért rá: jogosan várjuk el minden nemzettől az identitásunk, örökségünk tiszteletben tartását, ahogy azt mi is tesszük más országokkal. Sok támadás éri a magyar identitást, szuverenitást, és közösen kell fellépni ezek ellen - mutatott rá.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a diaszpóra magyarságának, hogy a sok kihívás ellenére sem választották a könnyebb utat és nem adták fel a magyarságukat, valamint sokan "kiálltak mellettünk a legdurvább támadások mellett is". Hozzátette: a kormány vállalja, hogy mindig kiáll a nemzet valamennyi tagjáért.

Az eseményen Szijjártó Péter állami kitüntetéseket adott át az Egyesült Államokban a magyar közösségért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Nagy Ildikónak, a New York-i Magyar Ház igazgatójának, Dr. Polgárné Turcsányi Mariannak, a Bostoni Magyar Iskola (Boskola) vezetőjének, valamint Nitsch Gábornak, a Pennsylvaniai Ligonier Bethlen Otthon vezető lelkészének.

(MTI/Magyarország New York-i Főkonzulátusa)