Elérte a hatszázezer aláírást az az európai polgári kezdeményezés, ami az őshonos európai kisebbségek törvényi védelmének megteremtését szeretné elérni.

A Minority SafePack, azaz a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés célja, hogy egymillió aláírást összegyűjtve elindítsa azt a folyamatot, amelynek eredményeképpen az Európai Unió jogszabályokat alkot a területén élő 50 millió őshonos kisebbségi védelmében.

Minority SafePack európai polgári kezdeményezést a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) indította el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen. Az EU "Egység a sokféleségben" jelmondatára hivatkozó polgári kezdeményezés bevezetőjében rögzítik, hogy  az EU alapja az emberi méltóság és az emberi jogok tisztelete, és a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség és a jogállamiság. Ezen értékek kinyilvánítása azonban nem elégséges ahhoz, hogy megelőzzék a kisebbségi jogok korlátozását és a kisebbségi nyelveket és kultúrákat veszélyeztető káros hatásokat. 

Az EU-nak akkor kell foglalkoznia a kezdeményezéssel, ha 2018. április 4-ig sikerül legkevesebb egymillió aláírást összegyűjteni.

(Magyarország New York-i Főkonzulátusa / MTI)