Munkavállalás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok is korlátozza a külföldről érkező munkavállalókat mind számukat, mind az általuk elvégezhető munka típusát tekintve. Ahhoz, hogy egy külföldi állampolgár munkát tudjon vállalni és végezni az Egyesült Államokban, munkavállalói vízumra van szüksége. Akárcsak Németország és Ausztrália esetében, a munkavállalói vízum megszerzésének feltétele, hogy a jelentkező rendelkezzen érvényes munka-ajánlattal. Amennyiben a magyar állampolgár az ajánlat elfogadása mellett dönt, akkor előbb a munkaadójának munkavállalási engedélyt kell részére szereznie az USA Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalától (ez az ún. „Form I-797” nyomtatvány). Az eredeti engedély birtokában kell ezek után munkavállalói vízumért folyamodni az USA budapesti nagykövetségéhez.

Az Egyesült Államokba munkát vállalni szándékozók figyelmét felhívjuk az USA budapesti nagykövetségének honlapjára:http://hungarian.hungary.usembassy.gov/work_visas_hu.html 

Ezúton is felhívjuk a kiutazók figyelmét az alábbiakra:

Az Egyesült Államokban tartózkodni csak a vízum jellegének - turista, munkavállaló, tanuló stb. - megfelelő céllal lehet. Bármilyen csekély, a munkavégzés szándékára utaló gyanú a beléptetés megtagadását és azonnali visszafordítást eredményezhet, illetve ott tartózkodás esetén hazatoloncolást.

Az ország törvényei az engedélyezett időn túli tartózkodást bűncselekménynek tekintik, következésképpen az Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalának emberei a lejárt tartózkodási engedéllyel közlekedő külföldit letartóztatják, és 1-3 hónapos idegenrendészeti fogdában vagy közbűntényes elítélteket szankcionáló börtönben töltött őrizetes fogság után, a bírói döntésnek megfelelően kiutasítják vagy kitoloncolják. Ez a döntés általában a túltartózkodás miatt elmarasztalt személy amerikai vízumának érvénytelenítésével és az országba történő beléptetésének 5-10 évre szóló megtagadásával jár együtt.Az illegális munkavállalásért hasonló, illetve még szigorúbb szankciókat szabhat ki a bíróság.

Az USA valamennyi határátkelőhelyén a korábbinál is szigorúbban ellenőrzik a beutazási és tartózkodási feltételek teljesítését.

Az USA ún. „vízumlottó” program keretében minden évben kisorsol „zöld kártyákat”, azaz tartózkodási engedélyeket, melyek birtokában a nyerteseknek lehetőségük nyílik előbb beutazni az USA-ba (vízummal) és csak utána munkát keresni. Az utóbbi időben sok visszaélés történt, amerikai, magyar cégek, magánszemélyek több esetben is pénzért kínáltak „nyertes” vízumlottó jegyeket. Ezért jelezzük, hogy a vízumlottó sorsolásban való részvétel feltételeiről információkat kizárólag az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén keresztül szerezzenek.

Az Egyesült Államok területére történő belépés, tartózkodás és munkavállalás feltételeit kizárólag az Egyesült Államok jogszabályai rendezik, így a fent leírtak kizárólag tájékoztató jellegűek. Felhívjuk az Állampolgárok figyelmét, hogy az Egyesült Államok területén történő munkavállalás esetén minden esetben előre tisztázzák a beutazás valamennyi körülményét olyan amerikai szervekkel, amelyek hivatalosan nyilatkozhatnak a belépési és tartózkodási feltételekről.